top of page

18.2.2021 - Dve poti

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 9,22-25)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Sin človekov mora veliko trpeti in biti zavržen po starešinah, velikih duhovnikih in pismoukih in biti umorjen in tretji dan vstati.« Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil, kdor pa svoje življenje zaradi mene izgubi, ga bo rešil. Kaj si namreč človek pomaga, če si ves svet pridobi, sebe pa zavrže ali pogubi?«


Začeli smo postno romanje. Danes nas bogoslužje spominja, da sta možni dve poti. Vabi nas, naj izberemo pravo. Gospod nam ponuja pravo pot in nas svari pred lažno, pred utvaro zaradi katere bi izbrali na videz lahko življenje in takojšnje ugodnosti.

Prvo berilo spregovori o Božji očetovski naklonjenosti, ki spoštuje in želi naše dobro. Bog izredno spoštuje našo svobodo. Nič nas ne sili, ampak nas vabi in nam predlaga. Predte polagam življenje in dobro, smrt in zlo. Življenje je v ljubezni do Gospoda, v izpolnjevanju njegovih zapovedi in v odprtosti njegovi besedi. Zlo in smrt pa pomeni slediti lastne hudobne težnje in sebične kaprice. Ta pot je na začetku lahka, a vodi v pogubo.

Bog nas ne more prisiliti, opozori pa nas na nevarnost. Lahko bi nas prisilil, a zaradi spoštovanja do nas, čaka na svoboden sinovski/hčerinski odgovor. Ne rabi sužnjev, ker jih ni ustvaril. Pokaže nam posledice naših odločitev in nam ponudi izbiro.

Bog ima ogromno hrepenenje, da bi bilo nam dobro in nas skoraj roti: »Izberi življenje, tako da ljubiš Gospoda svojega Boga, poslušaš njegov glas in si z njim povezan, kajti On je tvoje življenje.«

Če smo izkustveno prepričani v Očetovo ljubezen do nas, če mu globoko zaupamo, bomo čutili tudi željo, da bi sledili njegovi volji. Vemo namreč, da nas ljubi in z ljubeznijo vodi, čeprav po težki poti.

V evangeliju nas Jezus postavi pred isto izbiro: ali takojšnja rešitev, ki povzroči izgubo življenja, ali odpoved samemu sebi, ki vodi v resnično odrešenje. Kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil: to je prekletstvo in zlo. Kdor svoje življenje izgubi zaradi mene, ga bo rešil: to je dobro in blagoslov.

Bog nam je pokazal pravo pot tako, da je poslal svojega Sina, da je prehodil našo pot in postal za nas pot odrešenja. Njegova pot je težka: »Sin človekov, mora veliko trpeti, biti umorjen, a tretji dan bo vstal.« Če hodimo za Jezusom, vemo, da se ne moremo nikdar zmotiti. Povejmo mu, da mu želimo slediti v njegovi podaritvi samega sebe (žrtvi), da bomo z njim v slavi.

190 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page