IMG_0116
IMG_0126
IMG_0140
IMG_20190928_141915
IMG_20190928_134000
IMG_20190928_144917
IMG_20190928_133652
IMG_20190928_134605
IMG_20190927_094734
IMG_0136_edited_edited

 

USTVARJAM, KER SEM LJUBLJENA IN LJUBIM

Odmevi:

Hvala, Karmen, za vse to kar si in kar si podelila med nas. Toliko lepega si nam pokazala, povedala, tako v odprtem duhu si nas povezala. HVALA.

Tudi v meni že vse dni odmeva naše druženje, ki je bilo res nekaj globokega. Začutila sem, da sem vredna, spoštovana, da je v mene kot žensko položeno res nekaj lepega, da je moje poslanstvo na tem planetu čudovito in da lahko premikam svet, čeprav sem majhna, velikokrat nebogljena, grešna... V zares varnem in odprtem okolju smo si med seboj lahko delile svoje najglobje življenjske izkušnje, svoje padce in zmage, svoja razmišljanja, svoja doživljanja Boga, vere. Čas v Olimju se je zares ustavil v nekem čudovitem trenutku življenja. Verjamem, da bom iz tega srečanja nahranjena še dolgo. 

Hvaležna pa sem tudi patru Viliju, ki me je po zares dolgem času uspel večkrat nasmejati do solz. 

Darja

 

Duhovni odmik za ženske 

MARIJA MAGDALENA - Žena v Ljubezni

PRIČEVANJA:

HELENA: "Ko sem se prijavila na odmik nisem vedela kaj me čaka in nisem imela nobenih posebnih pričakovanj. Želela sem si samo preživeti spet nekaj časa v dobri Božji družbi. In to sem zagotovo dobila v polni meri. Ga.Ljudmila nas je nagovarjala s svojo modrostjo staroste (tako pamet in modro razmišljanje mislim, da si vse želimo za svojo starost), mlade mamice in študentke pa so nas nagovarjale s svojo mladostjo - čudovito.

Draga Karmen, tebi pa vse pohvale in zahvale za strokovno vodenje in vsa res kvalitetna gradiva, film in za vse kar si nam omogočila, da smo prejele. In seveda hvala p.Viliju za njegove čudovite, preproste a hkrati tako močne Sv.maše, ki se jih vedno srčno veselim. Nimam besed s katerimi bi opisala kako sem srečna, zadovoljna in vesela ob vsem prejetem. Čeprav so hrepenenja, ki se odpirajo v človeku (sploh ženski) lahko na trenutke tudi boleča, je tukaj Bog in Jezus za tolažbo :)

Na odmiku sem bila močno nagovorjena, da premišljujem o svoji ženski naravi in svoji ženstvenosti... Ta duhovni odmik je bil zame odlična pot naprej po duhovnih vajah s postenjem pred Veliko nočjo. Zdaj vidim, da je bilo duhovno postenje samo priprava za naprej :) Hvaležna sem, da se mi je končno začel odpirati svet žensk v Božji perspektivi! Čutim in vem, da bo še veliko dela in bitk na tej poti, ampak upam, da mi z Božjo pomočjo uspe priti do bistvenih sprememb v moji ženski duši. Ki jih bom, upam, lahko delila z mojimi ženskimi potomkami in sestrami v moji okolici...in seveda tudi z brati :)"

LJUDMILA: "Za ves Čudovit ODMIK se najlepše zahvaljujem. Ob začetku sem vsem predstavila moj kriz s sidrom, to je simbol mojega in tudi maminega življenja, ki je potekalo v viharjih in sidro križa naju je reševalo. Zdaj sem sama starka in sem spoznala v tem dragoceni dar Jezusa, ki mi nudi se dokončno zasidranje v Njegovo varstvo pred viharji, ki me čakajo ob slovesu.“
Hvala za meditativno obogatitev mojih sprehodov v parku, ki so doslej bili preveč površni - telesni in premalo globoki - duhovni. Trudila se bom, da bom se drugim pričevala, kako nas On nagovarja v naravi in se ob ribniku mirne vode
pogovarjala o hrepenenju Večnega življenja.“
Prilagam še molitev zavetnika svetega brata Klausa iz Flüe /
„ Moj Gospod in moj Bog, vzemi od mene vse, kar me loči od Tebe.
Moj Gospod in moj Bog, daruj mi vse, kar me bliža k Tebi.
Moj Gospod in moj Bog, vzemi me meni in daj me popolnoma Tebi“.

VESNA: "Na duhovnem odmiku za ženske Marija Magdalena je Gospod odgovoril na moje molitve. Zadnje mesece sem ga še posebej prosila za nenavezanost; imela sem občutek, da se moram odvezati od ljudi in stvari, zdaj pa vidim, da me Bog želi odvezati tudi od mojih idej, misli in predstav, ki jih imam... tudi o Njem. Čutim, verjamem in vem, da me s tem vabi v globlji odnos s seboj, ki se ga zelo veselim, čeprav se mi je na tem odmiku "podrl svet". Sveti Duh je na teh duhovnih vajah posegel vame veliko globlje kot sem pričakovala. Spoznala sem, da v nebesih ni prostora za individualizem in da lahko v Nebeško kraljestvo vstopijo samo tisti, ki so resnično pripravljeni izgubiti svoje življenje na vseh nivojih; ne samo fizičnem in čustvenem, temveč tudi na mentalnem in duhovnem. Zato se lepo zahvaljujem tebi, draga Karmen, za to čisto posebno izkušnjo sestrstva kot ga še nikoli nisem doživela in vam p. Vili Lovše za obe sveti maši. Drage sestre v Kristusu nam pa želim, da bomo naposled vse deležne Nebeškega kraljestva."

ZINKA: "Po prijavi na duhovne vaje so se v meni prepletle misli-izogni se, ignoriraj, pojdi na naslednje. Pot je bila nakazana drugače. Ni mi žal-bila sem "potrebna" umika.

Osvobodil me je že prvi dan s Visoko pesmijo-občutje Jezusove ljubezni na vsakem koraku, v vsaki stvari, v vsakem bitju, ki me obdaja. Ljubezen osvobaja-spreminja pogled na ljudi, predvsem na mene.

Ponovni ogled filma o Mariji Magdaleni je potrdil moje spoznanje, da vsak kdor najde in sprejme Jezusovo ljubezen je odrešen. Obzorja se razjasnijo, reakcije-odnosi v življenju se spremenijo-otoplijo srce in razum.

Čudoviti prikaz Marijine komunikacije predanosti s srcem in molkom.

Popoldanski sprehod prevetri z vetrom mojo dušo. V miru vdihavam prebujajočo naravo, poslušam žvrgolenje, pred menoj iz grmovja v galopu prečka mojo pot preplašena srna z belo ritko. On me spremlja.

Hvala patru Viliju Lovše za podarjeni sv. maši, ki sta dopolnili obogatitev srečanja.

Ob njih se zahvalim, da sem ženska, se učim sprejemati ljubezen, ki je večna in zastonjska. Bog in usmiljenje dela vedno čudovito in s tenkočutnostjo, da zaznam pot naprej.

Duhovne vaje so bile dar v pravem trenutku.

Hvala vam za vsako podelitev, za veselje in modrost življenja.

Ostanite zdravi ,da se še srečamo!"

ANDREJA MARINŠEK: "Iz srca hvala tebi Karmen, da pripravljaš in pripravljata s patrom Viljem tako globoka in osebna duhovna srečanja. Srčna hvala za vajin trud in pozornost in dolgoletno delo, ki ga sedaj nam ponujata kot najboljši sad in okrepčilo za dušo.

Mislim, da je beseda hvala kar premajhna za hvaležnost, ki jo čutim ob daru, ki sem ga prejela ta vikend na odmiku za ženske. Kako dobro sta nas povezala in uporabila zoom, da smo bili lahko skupaj.

 

Spoznala sem mnogo. Kot bi bila ves čas duhovnih vaj obvita v sladko belo oblačilo, ki se je sproti tkalo in me oblačilo po vseh ranah iz katerih so se nežno z Božjo močjo odvijali in odpadali povoji. 

Spoznala sem, kako dragocena in potisnjena v ozadje je ženska ljubezen. In kako močno smo jo ženske znale obdržati kljub vsem zgodovinskim krivicam svoje dostojanstvo in varovati življenje in vero prenašati na druge. Marija Magdalena mi je že od nekdaj blizu. Naj je bila grešnica, spokornica, lepotica in apostolka apostolov. V vseh lastnostih odseva tudi mene. Zgodovino pišejo moški in tako je skozi stoletja verjetno marsikaj izgubilo sijaj ženske pristnosti in lepote. Kar je škoda. 

Spoznala sem, da človeška ljubezen, če nima v sebi resničnega odnosa z Bogom zmore iti le na "vrv" kot Judež. Da prava Ljubezen, ki pa nosi seboj odnos z Gospodom pa gre čez Golgoto, na Križ in v Vstajenje. V obeh primerih govorimo o smrti. Le da me močno nagovarja simbolika Vstajenja tudi v vsakdanjem življenju. Žensko srce gre do groba, ponoči, ko se zdi še vse izgubljeno, zatavano, da tam poišče in najde Jezusa. Vstalega in ga tudi prepozna. Pomenljiva mi je bila tudi beseda, "da se je  Marija Magdalena obrnila, ko jo je Jezus poklical po imenu...." Meni je to predstavljalo "spreobrnila", ko nas Jezus pokliče po imenu se obrnemo in spreobrnemo. Postanemo in ostanemo in smo drugačni. Takrat sem jaz šele sposobna pričevanja in Ljubezni, ki odseva tako močno, da druge ogreje. Pa ne gre zgolj za romantiko, gre za resnico. Enako je kot če narišem svečko s prižganim ognjem ali če prižgem resnično svečko. Le resnična bo obsijala, razsvetlila in ogrela prostor. In ta resnična luč me je obsijala na teh duhovnih vajah.

Duhovne vaje so me prebudile, objele,  me ozdravile in napolnile z novo močjo upanja."

DRAGICA: "Ob Mariji Magdaleni so mi bila dana spoznanja:
Močno me bogatijo pesmi, ki nam jih je dano poslušati – od Visoke pesmi – Glorija, potem
Petra Stopar, Binna in Miha, do udeleženke Vesne M. in še drugih.
Pozabila sem, kako rada sem nekoč plesala. Karmen, hvala ti, da si mi dala spoznati, da še
vedno lahko zaplešem letom in zdravju primerno.
Kot na vse udeleženke si močan vtis naredila tudi name, draga Ljudmila Schmid. Hvala.
Hvala vsem ostalim udeleženkam. Vse ste mi veliko dale. Od resnosti, utrujenosti,
razigranosti, veselja, kritičnosti, razdvojenosti – v vsaki sem našla delček sebe.
Ponosna sem na vse vas, posebej še na mlada dekleta, da vam je dano tako zgodaj že hoditi za
Njim (ali pred Njim ha-ha-ha). Aleluja.
Nato nagovori zaročenka iz Visoke pesmi: »Ne budite in ne motite ljubezni, dokler se veseli!«
Tako nagovori v poeziji tudi naš dragi France Prešeren: Sem dolgo upal in se bal.
Slovo sem upu, strahu dal.
Srce je prazno, srečno ni.
Nazaj si up in strah želi.

Vse kar imam lahko izgubim – nimam vpliva (mož, otroci, starši, zdravje, dom…).
Vse kar sem lahko sprejmem ali zavržem sama (veselje, žalost, ženstvenost…).
Marijo Magdaleno sem prvič doživljala, kot sem že prej slutila, da je: preudarna, močna,
ljubeča žena vere, upanja in Ljubezni.
Ni bila grešnica (prostitutka), ne spokornica, niti Jezusova žena. Papež Frančišek se je odločil
leta 2016 razrešiti to herezijo, kljub nasprotovanju nekaterih in jo razglasil za APOSTOLKO
APOSTOLOV.
Koristil mi je sprehod z Jezusom. Nabrala sva cvetove trobentic, vijolic in pljučnika – iz tega
rata čudovit čaj in če katera pride, ji ga z veseljem postrežem. Lahko pa poskusite same
(in/ali z Jezusom) doma. Trobentice in vijolice, pa morda ko zacveti še rman – to je pravi
balzam za žensko dušo – sladek vonj in okus s koristjo za žensko telo. Njami.
Enostavneje je klečati v Cerkvi pred Bogom, kot pa to početi pred in z ljudmi! Tudi meni ego
še velikokrat preprečuje poklek pred človekom.
Daj Bog, da vse bolj rasteš v meni, jaz pa naj se manjšam."