Nazarje, 22.-24. oktober 2021 - Odmik za moške 

Možje se neštetokrat vprašamo, kaj žene pričakujejo od nas. Vsak ima svoj odgovor in vsak misli, da ga ve. Pa je res tako? Ali je pri teh pričakovanjih še kaj bolj pomembnega, kar oba pričakovalca - moškega in žensko - poveže in umiri v vzajemni podaritvi? To bomo skupaj odkrivali. Dobrodošel. Tvoja izkušnja je dragocena. Če hočeš pomagati drugim, sprejmi pomoč bratov.

PRIJAVA

za moške  (1).jpg

ODMIK ZA MOŠKE

Moja osebna izkušnja je, da smo katoliški moški v Sloveniji na splošno zaprti vsak v svoj strah zase, svoje potrošništvo in boj za lasten zunanji »uspeh«. Redki se še borijo za skupno dobro, nekateri za družino, še redkejši pa za vero v Boga Očeta, ki je vir ohranjanja in množenja življenja za vse. Med seboj se moški kaj dosti ne podpiramo in si ne pomagamo. Predvojni janzenistični duh v katoliški cerkvi ter medvojni in nenehni povojni teror preteklega režima, nas je kot posameznike, ki se borijo za telesno preživetje še bolj izoliral in razpršil v privatno sfero lahko vodljivih posameznikov. Zdi se mi, da smo krščanski moški večinoma tudi v novi državi ostali v katakombah, nepovezani, vsak sam in zase. Po osamosvojitvi v novo nastalih strankah ni prišlo do resnične povezanosti, edinosti in skupne navdušenosti za prepoznavanje pravih in dolgoročnih skupnih ciljev. Ozki interesi »nezrelih« posameznikov in razne manipulacije z njimi so posekali krila pomladni Sloveniji. Samo upiranje kulturnemu boju in umetni delitvi Slovencev ne zadoščata za ustvarjanje novega življenja in alternative lažni moškosti. Ta lažna moškost - sebičnost, Slovenijo vztrajno in načrtno vodi v propad in ponovno suženjstvo. Slovenija je žejna pravih moških, ki znajo svoje življenje podariti drugim, ker so ga prepoznali kot velik dar in priložnost za soustvarjanje življenja za vse. Lažna in sebična moškost iz življenja dela pekel in lov za čim večjim plenom, ki razčloveči plenilca in vse njegove žrtve. Darwinova religija je zlagana, mi pa ji še vedno verjamemo. V resnici preživijo, duhovno in telesno, le tisti, ki obvladajo moč »nemoči«, moč notranjega boja proti samouničenju: hvaležnost, podarjanje, sodelovanje, skupnost in soustvarjanje v različnosti. Ogromna mašinerija se trudi, da do tega ne bi prišlo. Ker pa ena vžigalica prežene temo, se ni treba prepustiti samopomilovanju in laži, da ne moremo ničesar spremeniti. Rodili smo se zato, da začnemo spremembo pri sebi in jo delimo z drugimi. Zlo se premaga tako, da ga ne vržemo naprej na druge. V tem je resnično dostojanstvo vsakega moškega, tudi kristjana. To pot nam je pokazal Jezus, moški na Božji način. Edini izhod iz teme in samoizničenja nam je odprl in nihče na tem svetu, ga ne more več zapreti. Skupaj se ga učimo sprejeti in iz njega zajemati resnično moč, ki oživlja in nič več ne ubija. Ne sebe, ne bližnjih ne Zemlje.

 

 

NASTANEK ODMIKA ZA MOŠKE

Leta 2007 sva s p. Damjanom Ristićem, ki je mož pobud in idej, ustvarjalne domišljije in široko vključujoče misli, skupaj razmišljala, kaj lahko storiva za naše moške. Vzela sva si dva dni, skupaj brala knjigo o Železnem Janezu in sanjala. Sestavila sva okvirni načrt in program za odmik za moške, ker moški ne hodijo na duhovne vaje. Jezuitsko izročilo naju je obogatilo s sredstvi za skupno iskanje in najdevanje tega, kar Bog med nami že dela in kako bi mi lahko sodelovali pri tem. Ignacijanska izkušnja nama je dala metodo in smer. Dozorel je trenutek za prvi odmik za moške v Repnjah, koncem »daljnega« leta 2008. Odziv mož je bil presenetljiv. Kmalu bi nam zmanjkalo prostora. Metoda se je izkazala za pozitivno. Možje smo skupaj odkrivali svojo moško, od Boga dano, moč.

Glavni dar je bil učenje vzajemnega spoštljivega poslušanja in podelitev svojih izkušenj, svojih zgodb. Vsak od nas ima svojo zgodbo. Iz teh nastaja skupna zgodba, ki daje moč vsem in vsakemu posebej. Vse naše zgodbe so doma v Božji zgodbi, ki jih globoko in za vedno osmišlja. Iz tega lahko zajemamo moč za skupno pot, soustvarjanje in sobivanje.

Od leta 2008 pa do letos je šlo skozi Odmik za moške že čez tisoč mož. Med njimi se je porodila misel, da bi znotraj ponovno vzpostavljenega Ignacijevega doma duhovnosti ustanovili skupino za moške. Rečeno storjeno. Napočil je ta pomemben trenutek. 29.11. 2011 je potekalo prvo ustanovno srečanje, na katerega je prišlo 9 moških. Danes je že več kot dvajset skupin po vsej Sloveniji.

Skupino smo poimenovali Možje sv. Jožefa, po zavetniku slovenskih.

Sestavljajo jo možje, ki hočejo svojo moškost živeti kot dar Boga, našega Očeta. Jezus Kristus nam je v telesu in z dejanji pokazal njegovo brezpogojno ljubezen do nas. Njega ljubimo tako, da se konkretno učimo ljubiti drug drugega. Skupaj se učimo prepoznavati njegovo delovanje in pri njem sodelovati. Drug drugemu pomagamo na naši skupni poti in rastemo v sodelovanju pri tem, kar Bog dela v nas in po nas za naš čas in ljudi v njem. Ne bojimo se duhovnega boja za ta cilj, ampak ga zavestno sprejemamo. Ustvarjeni smo kot osebe, kot Božji sogovorniki in sodelavci, sinovi in hčere, med seboj pa bratje in sestre. V tem je naše dostojanstvo.

Vesel sem, da potreba po novih skupinah za može počasi in vztrajno raste. Nastajajo nove skupine mož po Sloveniji. Moški vedno bolj slutijo in zaznavajo kakšno moč jim je dal Bog in kako drug drugemu lahko pomagajo, da bodo iz nje lažje zajemali in z Njim sodelovali.

Že nekaj let poleti organiziramo odmik za moške v divjini. Izredna, močna in moč zbujajoča izkušnja, bratov in soborcev. Počasi pa bomo pripravili tudi uvajanje v moškost.

Hvaležen sem mnogim moškim, ki so in še pomagajo graditi vse te moške skupnosti in je njihovo srce odprto za dobro vseh, tudi prihodnjih rodov.

Iz želje po osveščanju moških je nastala tudi spletna stran www.moskaduhovnost.si. Vabim vas, da si jo ogledate.

Pa še nekaj: saj veste, kako je bilo v osnovni šoli, če si imel brata v osmem razredu, se te sošolci v šestem razredu niso upali kar tako lotiti. Podobno imamo tudi mi močne brate, ki so živeli za može in jim skušali pomagati, da bi bili čim bolj moški po Božji podobi. Eden večjih je naš blaženi Anton Martin Slomšek, ki je vedno spodbujal može in računal nanje. Blaženi Alojzij Grozde je priprošnjik mladih fantov, ki iščejo kako bi zaživeli svoj dar življenja v dobro vseh. Dragocen pa je tudi moj sveti sobrat jezuit Rupert Mayer iz Münchna, ki je med vojno in po njej na Bavarskem okrepil nešteto mož in jim kazal pravo smer. Priprošnji teh treh mož izročam rast slovenskih moških v ustvarjalno moškost, ki je občestvena in zajema iz nepremagljivega vira življenja.